Щодо питання правового режиму воєнного стану і стану війни

Автор(и)

  • С. О. Кириченко Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine
  • М. М. Лобко Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine
  • В. М. Семененко Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2618-1614-2019-7-2-09-16

Ключові слова:

воєнний конфлікт, війна, збройна агресія, заходи правового режиму, відсіч збройній агресії, правовий режим, воєнний стан, припинення дії правового режиму, стан війни, воєнні дії, припинення стану війни

Анотація

Не дивлячись на зусилля, що докладаються українською владою і міжнародним співтовариством, продовжується агресія Росії проти України на Донбасі. За цих умов не можна виключати можливість розширення агресивних дій російсько-окупаційних сил. У зв’язку з цим на порядок денний час від часу постає питання необхідності уведення в Україні правового режиму воєнного стану, а на випадок розширення агресії за межі Донецької, Луганської областей і Автономної Республіки Крим – також і введення стану війни. Про це все частіше говорять вітчизняні політики, представники громадськості та у засобах масової інформації. Не залишаються осторонь в цьому питанні і науковці та експерти.

Протягом новітньої історії наша держава не мала досвіду запровадження правового режиму воєнного стану та стану війни. Однак, за умов агресивних дій російських прикордонних військ із застосуванням зброї у районі Керченської протоки проти катерів ВМС Збройних Сил України, на період з 26 листопада по 26 грудня 2018 року в Україні був вперше введений правовий режим воєнного стану.

Досвід його уведення виявив низку проблем, зокрема щодо однозначності розуміння правових засад воєнного стану визначеними суб’єктами, а також порядку уведення і припинення дії в тих умовах, що склалися у державі.

Тому у статті  на основі проведеного аналізу положень вітчизняного законодавства та міжнародного гуманітарного права, досвіду запровадження в листопаді – грудні минулого року в Україні правового режиму воєнного стану, розкрито його сутність, мета, заходи і зміст, а також основні питання оголошення стану війни, порядку їх уведення і припинення дії та керівництво виконанням заходів.

Наданий також довідковий матеріал щодо певних положень вітчизняного законодавства та документів міжнародного гуманітарного права, а також наведені деякі історичні приклади.

Біографії авторів

С. О. Кириченко, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

кандидат військових наук, провідний науковий співробітник Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, генерал армії України

М. М. Лобко, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

кандидат військових наук, доцент, провідний науковий співробітник Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, генерал-майор у відставці

В. М. Семененко, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, начальник науково-дослідного управління Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, полковник

Посилання

Черкес М. Ю. Міжнародне право : підручник / М. Ю. Черкес. – 6-те вид., випр. і доповн. – К. : Знання, 2011. – 397 с.

Рахманін С. Колаптоїдний воєнний стан / С. Рахманін // Дзеркало тижня. – 2018. – № 46. – С. 1–2.

Арцибасов И. Н. Вооруженный конфликт: право, политика, дипломатия / И. Н. Арцибасов, С. А. Егоров. – М. : Междунар. отношения, 1989. – 248 с.

Международное уголовное право : учеб. пособие / отв. ред. В. Н. Кудрявцев. – М. : Наука, 1995. – 172 с.

Закон України «Про оборону України» // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 9. – Ст. 106.

Закон України «Про національну безпеку України» // Відомості Верховної Ради України. – 2018. – № 31. – Ст. 241.

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України» : Указ Президента України № 555/2015 від 24 вересня 2015 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/555/2015.

Военный энциклопедический словарь / пред. гл. ред. комиссии С. Ф. Ахромеев. – 2-е изд. – М. : Воениздат, 1986. – 863 с.

Философский словарь / ред. И. Т. Фролов. – 5-е изд., перераб. и доп. – М. : Издательство политической литературы, 1987. – 427 с.

Війна [Матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії] [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/Війна#.

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» // Відомості Верховної Ради України. – 2015. – № 28. – Ст. 250.

Постанова Кабінету Міністрів України № 507 від 21 березня 2007 р.

Закон України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» // Відомості Верховної Ради України. – 2018. – № 10. – Ст. 54.

Про введення воєнного стану в Україні : Указ Президента України № 393/2018 від 26 листопада 2018 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/2018.

Гаагская Конвенция о законах и обычаях сухопутной войны, 18 октября 1907 года : 18-10-1907 Договор с приложением: Положение о законах и обычаях сухопутной войны [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.icrc.org/ru/doc/resources/documents/misc/hague-convention-iv-181007.htm.

Конвенция (IV) о защите гражданского населения во время войны. Женева, 12 августа 1949 года : 12-08-1949 Договор [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://www.icrc.org/ru/doc/resources/documents/misc/geneva-convention-4.htm.

Указ Президиума Верховного Совета СССР от 25 января 1955 года «О прекращении состояния войны между Советским Союзом и Германией» [Материал из Викитеки – свободной библиотеки] [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://ru.wikisource.org/wiki/Указ_Президиума_ВС_СССР_от_25.01.1955_о_прекращении_состояния_войны_между_Советским_Союзом_и_Германией.

Мирний договір з Італією [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_572.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-10-03

Номер

Розділ

Актуальні питання національної безпеки і оборони