Особливості підготовки та проведення командно-штабних тренувань в умовах воєнного стану

Автор(и)

  • В. І. Баталюк Національний університет оборони України, Україна https://orcid.org/0000-0003-0041-3094
  • О. О. Павлюк Міністерство оборони України, Україна
  • Г. М. Тіхонов Національний університет оборони України, Україна https://orcid.org/0000-0003-1941-744X

DOI:

https://doi.org/10.33099/2618-1614-2022-20-3-4-65-71

Ключові слова:

командно-штабні тренування, орган військового управління, воєнний стан, апарат керівництва, методика розіграшу, військова частина

Анотація

На основі опублікованих джерел, а також особистого досвіду військової служби авторів досліджуються особливості порядку підготовки та проведення командно-штабних тренувань в умовах воєнного стану. Розглянуті варіант заходів, які проводяться під час безпосередньої підготовки до тренування, та варіант методики розіграшу бойових дій у процесі проведення командно-штабних тренувань з урахуванням стандартів НАТО і доктринальних документів, адаптованих до цих стандартів. Проаналізований понятійно-категорійний апарат щодо підготовки та проведення командно-штабних тренувань. Надані рекомендації щодо підготовки та проведення командно-штабних тренувань за умов воєнного стану, які даватимуть змогу в короткі терміни ефективно підготувати органи військового управління та військові частини до виконання поставлених бойових завдань під час воєнного стану.

Біографії авторів

В. І. Баталюк, Національний університет оборони України

доцент кафедри керівництва військами (силами) в мирний час

О. О. Павлюк, Міністерство оборони України

кандидат військових наук, перший заступник Міністра оборони України, генерал-лейтенант

Г. М. Тіхонов, Національний університет оборони України

кандидат військових наук, старший науковий співробітник, начальник кафедри керівництва військами (силами) в мирний час, полковник

Посилання

Методичний посібник з відновлення боєздатності військових частин (підрозділів) Збройних Сил України : ВП 7-00(178)03.03 затверджено начальником ГШ ЗС України 6 вересня 2021 р. / Головне управління доктрин та підготовки ГШ ЗС України, Центр оперативних стандартів і методики підготовки ЗС України. – [К.] : [ГУДП ГШ ЗСУ], 2021. – 130 с.

Настанова з оперативної підготовки у Збройних Силах України : ВКДП 7-00(171)03.02 : затверджено наказом Генерального штабу Збройних Сил України від 13 лютого 2021 р. №14 / Головне управління доктрин та підготовки ГШ ЗС України. – [К.] : [ГУДП ГШ ЗСУ], 2021. – 85 с.

Порядок підготовки та роботи апарату керівництва та посередників на командно-штабному навчанні з військовою частиною із використанням засобів автоматизації управління військами та імітаційного моделювання бойових дій : навчально-методичний посібник / А. М. Сиротенко, С. М. Салкуцан, Д. П. Музиченко та ін. ; за заг. ред. А. М. Сиротенка. – К. : НУОУ імені Івана Черняховського, 2019. – 32 с.

Опубліковано

2023-05-05

Номер

Розділ

Національна безпека і оборона: методичний аспект