Щодо впровадження оборонного менеджменту та управління змінами в Міністерстві оборони України

Автор(и)

  • А. Г. Петренко Міністерство оборони України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2618-1614-2019-7-2-03-08

Ключові слова:

оборонний менеджмент, спроможність, програмно-проектний менеджмент, оборонне планування на основі спроможностей, поєднання процесів оборонного та бюджетного планування

Анотація

У рамках реалізації стратегічної цілі оборонної реформи, спрямованої на формування ефективної політики, системи планування та управління ресурсами в секторі оборони триває удосконалення системи оборонного планування, поєднання його з бюджетним процесом в державі, запроваджується управління оборонними ресурсами з використанням сучасних євроатлантичних підходів.

У статті викладаються погляди на удосконалення національної системи оборонного менеджменту та управління ресурсами, наводиться концептуальна модель оборонного менеджменту, яку передбачається запровадити після завершення оборонного огляду, розпочатого на виконання Указу Президента України від 16 травня 2019 року № 225 “Про організацію планування в секторі безпеки і оборони України”.

На основі аналізу зарубіжного досвіду пропонується в основу майбутнього оборонного менеджменту закласти принципи і підходи, прийняті в державах – членах НАТО, а також сучасні бізнес-практики, адаптовані для програмно-проектного управління розвитком Міністерства оборони України, Збройних Сил України та інших складових сил оборони держави.

Робиться припущення, що використання інструментів програмно-проектного менеджменту дозволить мати ефективний механізм досягнення цілей воєнної політики, забезпечить інтеграцію оборонного і бюджетного планування, безперервність планування та управління ресурсами, ефективне використання обмежених ресурсів, збалансування бюджетних видатків розвитку і утримання та формування реалістичних бюджетних запитів Міноборони.

Пропонується нову систему оборонного менеджменту побудувати за рівнями процесу прийняття рішень та розробки стратегічних, програмних і планувальних документів. Наведено концептуальну модель структури програм і планів в системі оборонного менеджменту.

Висловлюються пропозиції щодо формування колегіальних органів та структурних підрозділів, які повинні бути задіяні на різних рівнях прийняття рішень. Наводиться перелік документів які розробляються на етапах планування, програмування та бюджетування, а також розподіл відповідальності за їх розроблення.

Біографія автора

А. Г. Петренко, Міністерство оборони України

заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції

Посилання

Указ Президента України № 240/2016 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 р. «Про Стратегічний оборонний бюлетень України» від 6 червня 2016 р.

Указ Президента України № 155/2019 «Питання європейської та євроатлантичної інтеграції» від 20 квітня 2019 р.

Закон України «Про національну безпеку України» // Відомості Верховної Ради України. – 2018. – № 31. – Ст. 241.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-10-03

Номер

Розділ

Актуальні питання національної безпеки і оборони