Порівняльний аналіз роботи посадових осіб органів управління військових частин (підрозділів) під час планування бою (дій) у Збройних Силах України та арміях країн – членів НАТО

Автор(и)

  • В. М. Назаркін Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, Ukraine
  • В. І. Мокоївець Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2618-1614-2019-9-4-7-12

Ключові слова:

процес прийняття рішення, орган військового управління, процес планування бою

Анотація

У статті проведено порівняльний аналіз алгоритмів роботи посадових осіб органів військового управління військових частин (підрозділів) Сухопутних військ Збройних Сил України під час планування операції (бою, дій) з аналогічними алгоритмами роботи посадових осіб органів управління армій країн – членів НАТО. Аналіз алгоритмів дав підстави для висновку, що структурно-логічна природа кожного з процесів планування, їх змістовне наповнення та цілеспрямованість мають багато спільного. Сутність обох алгоритмів роботи полягає в тому, що відповідно до поставлених старшим командиром завдань та обстановки, що склалася, вдається вчасно визначити замисел бою (дій) або концепцію операції, як це прийнято в арміях НАТО, сформулювати й поставити бойові завдання підпорядкованим військовим частинам (підрозділам), організувати взаємодію, всебічне забезпечення бою (дій) та управління.

Визначено, що в основу обох алгоритмів покладено діяльність командира та підпорядкованого йому штабу, яка націлена на ефективне використання сил і засобів для досягнення мети бою (дій) з найменшими втратами людських ресурсів, озброєння та військової техніки і витратах матеріально-технічних засобів. Як і в арміях країн – членів НАТО, так і в Збройних Силах України вся робота з планування бою (дій) проводиться так, щоб забезпечити безперервне управління підрозділами, своєчасне прийняття рішення і доведення завдань підлеглим, при цьому в обох випадках більша частина наявного часу надається підпорядкованим підрозділам для їх підготовки до виконання бойового завдання.

У той же час, алгоритм, який ґрунтується на оперативних процедурах за стандартами НАТО, має більш змістовний та конкретизований характер, глибше деталізує заходи аналізу одержаного завдання, оцінювання обстановки, визначення, оцінювання та порівняння розроблених варіантів дій, дає командирові змогу не лише оцінити можливі ризики, а й ужити заходів щодо управління ними, завчасно обрати порядок уточнення свого рішення і гнучкого реагування на зміни в обстановці. Ці переваги можуть і повинні бути використані під час оптимізації роботи органів управління військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України.

Біографії авторів

В. М. Назаркін, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України

перший заступник Командувача Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-лейтенант

В. І. Мокоївець, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

провідний науковий співробітник Наукового центру Сухопутних військ, полковник запасу

Посилання

Сектор безпеки і оборони України: стратегічне керівництво та військове управління : монографія / Ф. В. Саганюк, В. С. Фролов, В. І. Павленко [та ін]; за ред. С. Руснака. – К. : Центр забезпечення Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, 2018. – 230 с.

Біла книга – 2018. Збройні Сили України. – К. : Міністерство оборони України, 2019. – 172 с.

Процедури процесу прийняття військового рішення (за стандартами НАТО) / В. В. Швалючинський, Є. В. Філюнкин; за ред. Д. Музиченко. – К. : Національний університет оборони України ім. І. Черняховського, 2018. – 140 с.

Бойовий статут Сухопутних військ. Частина ІІ (батальйон, рота). – К. : Міністерство оборони України, 2016. – 225 с.

Wade Norman M. BSS5: The battle staff SMARTbook / Nor-man M. Wade. – 5th ed. – The Lightning Press, 2015. – 344 p. – ISBN 978-1-935886-63-1.

FM 5-0. The Operations Process / Headquarters, Department of the Army. – Military Bookshop, 2010. – 254 p.

FM 3-21.20. The Infantry Battalion / Headquarters, Department of the Army. – CreateSpace Independent Publishing Platform, 2012. – 600 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-30

Номер

Розділ

Актуальні питання національної безпеки і оборони