Міжнародний контроль над озброєннями та військовою діяльністю: новий етап

Автор(и)

  • А. М. Гудзь Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33099/2618-1614-2020-12-3-20-26

Ключові слова:

військово-політична система, контроль над озброєннями та військовою діяльністю, загрози, транспарентність

Анотація

У статті розглядається еволюція змісту, місця та ролі контролю над озброєннями та військовою діяльністю в глобальній військово-політичній системі.

Проаналізовано специфіку впливу геополітичної діяльності провідних держав на прийняття в Україні військово-політичних рішень.

Біографія автора

А. М. Гудзь, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

старший науковий співробітник навчально-наукового центру підготовки офіцерів для багатонаціональних штабів

Посилання

Контроль над звичайними озброєннями та заходи зміцнення довіри і безпеки у військовій галузі в Європі [Електронний ресурс] // Міністерство закордонних справ України. – Режим доступу : https://mfa.gov.ua/pitannya-mizhnarodnoyi-bezpeki/kontrol-nad-zvichajnimi-ozbroyennyami-ta-zahodi-zmicnennya-doviri-i-bezpeki-u-vijskovij-galuzi-v-yevropi.

Военная доктрина Российской Федерации [Електронний ресурс] : утверждена Президентом Российской Федерации 25 декабря 2014 г., № Пр-2976 // Совет Безопасности РФ. – Режим доступу : http://www.scrf.gov.ru/security/military/document129/.

Голубов О. США виходять з Договору про відкрите небо, Трамп звинувачує Росію [Електронний ресурс] / О. Голубов // Deutsche Welle (українська редакція). – Режим доступу : https://p.dw.com/p/3cakM.

Вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності з 2 серпня 2019 року [Електронний ресурс] : заява Державного секретаря США Помпео від 2 серпня 2019 // Посольство США в Україні. – Режим доступу : https://ua.usembassy.gov/uk/u-s-withdrawal-from-the-inf-treaty-on-august-2-2019/.

Між США та РФ є певна згода щодо майбутнього контролю над ядерними озброєннями, але для прогресу треба багато працювати – спецпосланник президента США [Електронний ресурс] // Інтерфакс-Україна. – Режим доступу : https://ua.interfax.com.ua/news/general/681977.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-28

Номер

Розділ

Актуальні питання національної безпеки і оборони